Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás zenei műhelye

Concert & theatre - folk &  impro

Mindketten táncházi zenészként kezdték pályájukat, később egyre nagyobb hangsúllyal jelent meg a koncertezés, stúdiómunka és a zeneírás. Emellett fontosnak tartják, hogy jelen legyenek a zenei élet egyéb területein is, úgy mint oktatás, tudomány vagy civil szerveződések.


Szokolay Dongó Balázs

Népzenét, valamint népzenei ihletésű improviztív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon. A kárpát-medencei folklór mélyebb tanulmányozása során kezdett népzene feldolgozással foglalkozni. Így születtek saját kompozíciói és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt zenei kultúráját, és ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek. Népzenészként 1990 óta rendszeres szereplője a magyar zenei életnek. Fontos megemlíteni azt a műhelymunkát, amelyben a népzene a történeti zenében és az improvizációban teljesedik ki. A koncertezés mellett zeneszerzéssel és alkalmazott zeneírással (tánc- és bábszínházi zenék) is foglalkozik.

1994-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa. 2001-ben Glasgowban, az „Academy of Music and Drama” Népzenei Tanszékén adott szóló koncertet magyar és horvát dudán. 2003-tól 2007-ig az Óbudai Népzenei Iskola dudatanára. 2005-ben Artisjus-díjat kapott. Hangszerei: furulya, duda, szopránszaxofon, tárogató.


Bolya Mátyás

Kobzon és citerán játszik. A magyar népzenét sok oldalról körüljárja, de foglalkozik más népzenékkel, valamint régebbi korok zenéjével is. Kialakult stílusa egyéni, egyszerre korszerű és egyfajta rekonstrukciója a hajdanvolt játékstílusoknak. Alapvető műfaja a népzenei ihletésű improvizatív kamarazene. Rendszeresen muzsikál a magyar népzene élvonalbeli zenészeivel (Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Kiss Ferenc, Szvorák Kati, Palya Bea, Bognár Szilvia, Szokolay Dongó Balázs, Balogh Kálmán), de szívesen játszik más műfaj képviselőivel is.

Eddig közel 50 lemezen és színházi előadáson hallhatták az érdeklődők. Koncertjei mellett zeneszerzéssel, hangszereléssel, alkalmazott zeneírással (báb- és táncszínházi produkciók), valamint oktatási anyagok összeállításával foglalkozik.

Saját zenekarát, a Kárpátia Folkműhelyt 2002-ben az év folkegyüttesének járó eMeRTon díjjal jutalmazta a Magyar Rádió. Művészi munkája mellet részt vesz a tudományos életben és civil szerveződésekben is: 2001-től a MTA Zenetudományi Intézetének (Népzenei Archívum) munkatársa; a 2003-ban alakult Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület alapítótagja; 2005-ben volt tanárával, Balogh Sándorral megalapítja a DialekTon Népzenei Kiadót. 2007-ben zenetanári diplomát szerez. 2010-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.

A Szokolay Dongó Balázs-Bolya Mátyás szerzőpáros

Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás

(Nagyításhoz kattintson a képre!)


Videók:
Régi magyar dallamok

Addig élem világomat

Nékünk ez napon születék (Cantus Catholici)


Tisztelet
Kodály Zoltánnak
Kárpáti dal - VándordalNagy dicsőséggel immár született (Cantus Catholici)


Nékünk születék mennyei király
(Cantus Catholici)
Csángó ballada


A Szokolay - Bolya duó honlapja:

http://www.dudart.hu

http://www.facebook.com/rohoncz