Pandzarisz Dina gyermekkora óta foglalkozik népzenék éneklésével. Számos világzenei formációban és ’a capella’ énekelt szefárd, héber, szanszkrit, görög, török, kurd stb. dalokat. Közel- és Távol-Keleten tett utazásai (India, Nepál, Thaiföld, Kambodzsa, Egyiptom, Izrael) sokban hozzájárultak zenei sokszínűségéhez. Izrael állam megalakulásának 60. évfordulója alkalmából rendezett tehetségkutató versenyen első helyezést ért el. 2011-ben egy Toscanában megrendezett nagyszabású nemzetközi fesztiválsorozaton saját szerzeményeivel képviselte Magyarországot ’a capella’, illetve élő zenei aláfestést nyújtott a magyar tánccsoport produkciója számára. A magyar zsidó zenei világban Neumark Zoltán nemzetközileg elismert zongoraművésszel játszott duóban számos rendezvényen. Előadásmódjában kulcsfontosságú szerepet kap az improvizáció és a természetesség.

A valódi áttörést első világzenei nagylemeze hozta meg számára, mely 2012-ben az NKA támogatásával jelent meg a Rózsavölgyi kiadó gondozásában, Dina: Durme, Durme címmel. A főként szefárd zenéket újrafogalmazó albumon a hazai élet legelismertebb dzsessz, klasszikus és népzenei előadói működtek közre, úgy, mint a világszerte koncertező gitáros, Mester Sándor, illetve a Carnegie Hallban is megforduló, világszintű sikereket halmozó Dés András, ütős, és Szokolay Dongó Balázs, fúvós.

A Dina zenekar hamar berobbant a köztudatba, művelődési házak és fesztiválok meghívottjaként lépett színpadra, sorra kapta a felkéréseket Magyarországon és külföldön egyaránt. Lengyelországban egészestés koncerttel mutatkozhatott be Tarnow gyönyörű, hatalmas zsinagógájában és meghívást kapott a Művészetek Palotájába, a 2014. Népzene Ünnepére is, ahol a Dina Zenekar nyithatta meg az eseményt, az énekesnő ’a capella’ produkciójával, illetve a zenekar teljes felállásban is bemutatkozott.

Ennek kapcsán és ezt követően számos pozitív kritika, rádió-, és újság riport született, melyekben kiemelkedő fontosságot és értéket tulajdonítottak a kritikusok Samu-Pandzrisz Diána énektehetségének.

Samu-Pandzarisz Diána első, főként szefárd zenei vonalat követő nagylemeze után, most új albummal készült „Hamavdil” címmel, mely még markánsabb, még plasztikusabb módon közvetíti a közel-keleti életérzést, s így igazi világzenei csemegére számíthatnak a hallgatók. Dés András ütős rendkívül izgalmas és eredeti zenei megoldásaival, Lamm Dávid a tőle megszokott érzékenységgel és érzelemgazdag gitárjátékával, Szokolay Dongó Balázs pedig az archaizáló, középkori dallamokat idéző furulya szólamaival kívánta a lemezt még színesebbé tenni. Dina, új lemezén a szefárd zenék mellett spanyol, görög, török, kurd, dalok újértelmezését tűzte ki célul, kifejezetten szokatlan és új hangzásvilággal.


Fontosabb hazai és külföldi fellépések

2013

MOM Kupola

Nagykanizsa, lemezbemutató


2014

MOM Kupola

Lengyelország, Tarnowska, 1. rész - 2. rész

MÜPA Népzene Ünnepe - Beszélgetés a produkcióról

Mesterségek Ünnepe


2015

Csehország, Boskovice Fesztivál

Mesterségek Ünnepe

ARS Sacra Fesztivál

MÜPA

Womex 2015 Budapest

Révkomárom

Bécs


Sajtómegjelenések, interjúk

"Pislákol még" - A népzene ünnepe
Revizor Online

"Dina a szefárd zene királynője"
La femme

"A szefárd kultúra nagykövete"
Kultúra.hu


Lemezek


DURME, DURME - SZEFÁRD, HÉBER ÉS JIDDIS DALOK - CD

DINA HAMAVDIL /2015, Rózsavölgyi és Társa/


Képek

(Nagyításhoz kattintson a képekre!)


Videók
HAMAVDILEli, Eli & HAMAVDILKol beruey mala


Yo me levanti un lunesShalom aleichem


Facebook rajongói oldal