Orgona és népi hangszerek

Műsor

Ballo ongaro
Improvizáció moldvai pásztorzenére
Improvizáció magyar parasztdalokra
Duda - orgona fantázia
Szokolay Dongó Balázs: Gyimesi nóta
Fassang László: Legénybúcsú
Bolgár fantázia 5/8-ban
Szokolay Dongó Balázs: Erdélyies
Bolgár dallamok - Lassú és tánc 9/8-ban
Üdvöz légy Mária /népének/

(Nagyításhoz kattintson a képre!)
Gyimesi nóta

Fassang László:
Legénybúcsú


Balkan Crossover

A ’Balkan Crossover’ koncert sztárjai Fassang László, világhírű magyar orgonaművész, a ’A Bolgár Hangok Hangja’ kórus Ilija Mihajlov karmester vezetésével és Szokolay Dongó Balázs (duda, furulya és saxophone).

A 'Balkan Crossover' egy nagyon érdekes nemzetközi kulturális projekt, amely ötvözi az élő bolgár népének, az orgona és a tradicionális magyar és bolgár hangszerek hangzását. A ’Balkan Crossover’-t először 2010 március 11-én mutatták be nagy sikerrel a Bartók Béla hangversenyteremben Budapesten a Művészetek Palotájában. 2011 január 9-én Szófiában a Bulgaria Concert Hall-ban adták elő Magyarország EU-elnökségének kezdete alkalmából a Szófiai Magyar Intézet, a Szófiai Önkormányzat Kulturális Igazgatósága és a Bolgár Zenei Társaság /BNA/ közös szervezésében.

A ’Bolgár Hangok Hangja’ énekegyüttest a neves bolgár karmester Zdravko Mihajlov hozta létre 1971-ben. 1990-től viseli mai nevét. 1999-től Ilija Mihajlov az együttes művészeti vezetője és karmestere. A kórus három önálló részből áll: vegyes-, női- és férfikarból.

Az énekegyüttes repertoárja neves bolgár zeneszerzők (Filip Kutev, Kraszimir Kjurkcsijszki, Sztefan Dragosztinov, Peter Ljundev és mások) legnépszerűbb és legvirtuózabb autentikus bolgár folklór feldolgozásaiból áll, amelyek közül néhányat kifejezetten az együttes számára írtak. Mindemellett előadásaik műsorán a világ zenekritikusai által nagyra értékelt kelet-pravoszláv templomi énekek és középkori melódiák is szerepelnek.

A Hangok Hangja énekegyüttes több mint 35 éves fennállása alatt a legelismertebb nemzetközi zenei fesztiválokon lépett fel, vendégszerepelt Európában, Oroszországban, Észak-Amerikában és Izraelben is, Grammy-díjat és a Francia MIDEM Arany-lemezét is elnyerte.

(Nagyításhoz kattintson a képre!)