A TÉKA együttes 1976-ban alakult Budapesten.

Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti hangzásvilágát megőrizzék.

Tagjai a falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, bálokban, táncházakban. Fontos számukra, hogy a dallamok és a játékstílus megőrzése mellett átadják tudásukat a fiatalabb generációknak. Tanítanak művészeti iskolákban, zeneiskolákban, valamint segítik a magyar népzenei élet utánpótlásának kialakítását.

Nevükhöz kötődik a népművészeti táborok kialakítása, lebonyolítása, a legendás Téka népművészeti táborban ezrek váltak a magyar kultúra elkötelezettjeivé. 1977 óta működő klubjuk az egyik legközkedveltebb táncházak közé tartozik. A ,,Magyarok muzsikája” című ismeretterjesztő koncertsorozatukkal számos iskolában és óvodában adnak teljes képet a magyar nyelvterület táncairól, zenéiről, jellegzetes hangszereiről. 24 lemezükkel saját műsorukat, valamint mestereik repertoárját örökítették meg,tisztelegve előttük.

Munkájukat a Népművészet Ifjú Mestere, az Erdélyi Világszövetség Becsületrend Rubinja, a Magyar Művészetért és a Bartók Emlékdíjjal ismerték el. Koncertjeikkel számos ország világzenei színpadán arattak kimagasló sikert etnostílusú játékmódjukkal. Nagysikerű koncertjeikkel bejárták Európa szinte valamennyi országát, és muzsikáltak Mexikóban, Kanadában, Indiában, Japánban, Kínában,  Ausztráliában és az USA - ban is.


A TÉKA együttes tagjai:

Havasréti Pál
bőgő, cselló, tekerő, ütőgardon, dob, citera, ének


Soós András
hegedű, kontra


Tárnoki Beatrix
ének, kobza


Lányi György
kontra, bőrduda, kobza


Kalász Máté
hegedű


Képek:

A Téka Együttes

(Nagyításhoz kattintson a képre!)


Videók:
Kalotaszegi Muzsika
1. Hajnali

Kalotaszegi Muzsika
2. Legényes

Kalotaszegi Muzsika
3. Csárdás és Szapora


Kalotaszegi Muzsika
4. Szapora ráadás
Élnéék, élnéék...


A Téka Együttes honlapja:
http://tekaband.hu