A Fonó Zenekar Budapesten alakult, 1997-ben. Tagjai Magyarország különféle régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok, akik a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-Medence egyéb népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják.

Az együttes muzsikusai gyűjtéssel, azaz zenefolklorisztikai terepkutatással is foglalkoznak, s az eközben szerzett tapasztalatokat is hasznosítják zenei arculatuk kialakításában. A zenekar tagjai (egyenként, de közösen is) más zenei műfajok előadóival is együttműködnek, mint a klasszikus vonószene, az opera, a modern jazz irányzatai, a world music, vagy az autentikus klezmer muzsika, s ez a tevékenységük immár több tucat hanglemezen tetten érhető.

A Fonó Zenekar oktatási feladatokat is vállal, elsősorban népzenei táborokban, mesterkurzusok vezetésének keretében, illetve gyerekeknek szóló hangszerismertető koncertek formájában. Koncertjeiket saját budapesti klubjukban, magyarországi és külföldi fesztiválokon, illetve koncerttermekben adják elő. Az elmúlt évek koncertjeinek helyszínei közül kiemelhetnénk a párizsi Theatre National de Chaillot, Theratre de Rond Point, illetve Théâtre de la Ville, a Nürnbergi Meistersingerhalle, a bécsi Museumsquartier, a római Villa Medici, a varsói Lapidarium színpadát, vagy az utrechti Rasa koncerttermét.

A Mixtura Cultivalis című lemezüket a Le Monde de la Musique folyóirat a „Choc de l’Année” („Az év szenzációja”) díjjal tüntette ki. 2006-ban a zenekar megkapta a Magyar Rádió és Televízió által alapított eMeRTon díjat, 2007 áprilisában pedig Kodály emlékdíjat vehetett át.


A Fonó zenekar állandó tagjai:

Navratil Andrea
ének

Agócs Gergely
ének, tárogató, magyar duda, fujara, pásztorfurulyák

Gombai Tamás
hegedű, hegedűkontra

Pál István "Szalonna"
hegedű

D. Tóth Sándor
brácsa, ütőgardon, dob

Tárkány-Kovács Bálint
cimbalom

Kürtösi Zsolt
bőgő, harmonika


Önálló lemezek:

Sok szép napot éjszakával
Honvéd Együttes, Budapest,1998.

Árgyélus kismadár
Fonó Records, Budapest, 2000. (Écsi Gyöngyivel)

Musique de danse Hongroise
Buda Musique, Párizs, 2001.

Mixtura Cultivalis
Fonó Records, Budapest, 2002.

Túlparton
Hungaroton Classic, Budapest, 2004.
(Szabadi Vilmossal és Gulyás Mártával)

Hateha!
Fonó Records, Budapest

Vadbarokk
Fonó Budai Zeneház, 2012.


A közelmúlt fontosabb szereplései

A részletekért kattintson ide!


Képek

(Nagyításhoz kattintson a képekre!)


Videók
Két gyönyörű népdal Kalotaszegről

1. Széki 1/2

Vadbarokk stúdiófelvétel
"Bach legényese"


Kalotaszegi muzsikaBotalávaló juhásznóták Gömörből
Csejtei István dallamai

http://www.youtube.com/watch?v=H10SkonEmHE


A Fonó Zenekar honlapja
http://www.fonozenekar.hu