Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ének tanszakán, Sík Olgánál és Bán Melitta tanárnőnél végezte. Utána került a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, amelynek opera tanszakán végzett az 1977-78-as tanévben, jeles minősítéssel. Ott is kiváló oktatói voltak, többek között dr. Sípos Jenő, Lukács Miklós, Mikó András, Egri István, Patkó József, Varasdy Emmi, Medveczky Ádám, Forrai Miklós, Pernye András.

Egyetemi évei alatt részt vett az 1976-os lipcsei Bach versenyen, ahol második lett.

Az 1978-79-es évadban lett a Magyar Állami Operaház tagja. A diploma évében készült az Othello című tévéfilm, amelynek Desdemona szerepére Pitti Katalint választották ki. Így pályakezdőként együtt énekelhetett a legnagyobbakkal, Simándy Józseffel és Melis Györggyel, Ferencsik János karmester vezényletével. A film országos ismertséget és szakmai sikert hozott számára.

A Magyar Állami Operaház magánénekeseként az operairodalom legcsodálatosabb szerepeit énekelte. Lukács Ervintől Giuseppe Patanéig, ifj.Palló Imrétől Lamberto Gardelliig, Erdélyi Miklóstól Kovács Jánosig remek karmesterekkel dolgozott, akiktől sokat tanult. Természetesen a rendezőkkel való munka is sokat csiszolt a szerepein.

A világ számos országában lépett fel, így például Drezdában Verdi Lombardokjával. A Traviata címszerepét Budapesten kívül Szófiában, Kolozsváron, Kassán, Tokióban, Osakában játszotta. Puccini Pillangókisasszonyát Prágában és itthon tizenhat éven át, a Bohémélet Mimijét Pozsonyban, Csajkovszkij Anyeginjének Tatjána szerepét pedig Prágában, Moszkvában, Hamburgban és Rio de Janeiróban.

Operaszerepein kívül szívesen énekelte Bach, Mozart, Liszt, Kodály oratórikus műveit, számos nyilvános dalestje volt a Magyar Rádióban vagy a Zeneakadémián, ahol legutóbb Rossini, Bellini, Donizetti és Tosti dalokból volt estje Ács János karmesterrel.

Sok felkérést kapott az operett világába is. Legtöbbet Lehár Víg özvegyének címszerepét énekelte, kezdve a Margitszigeti Szabadtéri Színpadtól egészen a bécsi Staatsoperig, de ezzel a szereppel még Tokióba is eljutott. Volt Szaffi A cigánybáróban, Lisa a Mosoly országában, Sylvia a Csárdáskirálynőben és Marica grófnő is. Jacoby Viktor Sybilljéből pedig tévéjáték készült.

Tíz éve tanít, két éve a Budai Művészház alapítványi iskolában. A Nyugatmagyarországi Egyetem Zenei Tanszékén pedig hangképzés kurzust tart. A tanítás számára mindig érdekes felfedezést és ily módon különleges örömet nyújt.


Díjai:

Liszt Ferenc díj
Oláh Gusztáv emlékplakett
Déryné díj
Bartók Béla-Pásztory Ditta díj
Artis Jus díj
MSZOSZ díj
és számos nívódíj


Képek:

(Nagyításhoz kattintson a képekre!)


Videók:

Freundvoll und leidvoll
Der 23 psalm
Ich möchte hingehn


Puccini: Pillangókisasszony Madama Butterfly

Déryné

Pitti Katalin - Haumann Péter -
Mikó István: Kálmán I. - Csárdáskirálynő - Hajmási Péter


Sybill (operett)
Donizetti: Anna Bolena - Come, innocente giovine
Pitti Katalin -
Horváth Bálint: Giuseppe Verdi -
A Traviata La Traviata


J. S. Bach - Charles Gounod - Ave Maria
Verdi: Othello
- Ave Maria
Csókban van az ifjúság - Pitti Katalin - Gárday Gábor


Donizetti: Anna Bolena - Tercett
Tu, tu... - szerelmi kettős - Manon Lescaut, II. felv. - Pitti Katalin, Kelen Péter
Verdi: Traviata - Violetta nagyáriája


Mozart: A varázsfuvola - Pamina áriája
Puccini: Turandot - Liu áriája (Tu che di gel...)
Puccini: Pillangókisasszony / Madama Butterfly - Tu, tu piccolo iddioVerdi: Traviata - Violetta-Alfréd-kettős - Pitti Katalin, Kovácsházi István


Pitti Katalin honlapja:
http://pittikatalin.yolasite.com

Puccini: Pillangókisasszony Madama Butterfly